Grecja GRECJA-forum turystyczno-społecznościowe


W S T E P N I A K Grecja – kraj słońca, błękitnego morza, białych domków i wielkiej historii. Jednocześnie kraj wielkich kontrastów, borykający się z niezliczonymi problemami społecznymi. Biedny kraj bogatych ludzi – takie określenie gdzieś usłyszałam. Czy słuszne? Skąd wzięło się powiedzonko „nie udawaj Greka?” :) Zapraszam do udziału w dyskusji na te i inne tematy… razem możemy spróbować tak naprawde zrozumieć i poznać ten kraj, zobaczyć go z perspektywy nie tylko turysty, ale także potencjalnego mieszkańca… w końcu jesteśmy w Unii :)





NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » GRECJA-JAKA NAPRAWDE JEST. WASZE OPINIE. » KUCHNIA GRECKA (W POLSCE)

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

Kuchnia grecka (w Polsce)

  
Agness
29.11.2013 17:11:34
Grupa: Użytkownik

Posty: 1 #1672496
Od: 2013-11-29
No właśnie, będzie ten przepis? oczko
_________________
www.salon-hana.pl
  
Electra19.04.2024 15:06:51
poziom 5

oczka
  
brygidka10
29.11.2013 19:24:39
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 258 #1672689
Od: 2013-1-13
Surfvolf chyba uznał, że to zbyt proste, by podawać przepisoczko nabrałam ochoty na takie bakłażany, ale przygotowując je zmieniłam nieco plany i nafaszerowałam bakłażany farszem podobnym do moussaki (środek bakłażanów, mięso mielone, duża ilość pomidorów, cebula, czosnek, troszkę ziół, przypraw m.in. odrobina cynamonu), na wierzch warstwa beszamelu z serem. Wyszła pychota lol No i oczywiście lampka greckiego winajęzor
  
Arnidis
05.12.2013 00:30:23
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 313 #1676899
Od: 2013-11-7
Kotosupa.

Czyli zupa z kury. proste poręczne i na zimę dobre.

Szukamy kury, takiej na poziomie najlepiej z chowu ekologicznego z fermy.
Wypatroszoną kurę wrzucamy do wielkiego garnka i gotujemy.

W trakcie gotowania wrzucamy też ryż. Ale w rozsądnych ilościach, żeby ryż nie uniósł kury nad garnek.

gotuję aż ryż jest miękki i kura się zaczyna rozłazić, czyli mięso odchodzi od kości.

solimy i zostawiamy na noc.

rankiem, wyciągamy skórę i kości.

Podgrzewamy i dajemy rozbełtane żółtka, z sokiem z cytryny. (Uwaga nie gotujemy!)

ta zupa jest gesta od ryżu taka lekko papkowata.

przed podaniem dajemy na stół cytryny by każdy sobie doprawiał.


Uwaga dla singli:
mimo że zupa jest super trudno ją jeść codziennie przez tydzień, polecam więc
resztę zamrozić w plastikowych pudełkach na czarną godzinę.

Bardzo dobrze
smakuje podana z pieczywem kukurydzianym
  
Jakiloska
10.12.2013 11:49:11
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: gdynia

Posty: 4 #1681849
Od: 2013-12-10
chyba się nie dowiemy
_________________
ubezpieczenie podróży w Generali Direct
  
kornelcia
27.01.2014 08:27:09
Grupa: Użytkownik

Posty: 5 #1727026
Od: 2014-1-27
I jak wrzuci ktoś ten przepis?? bardzo szczęśliwy
_________________
http://www.carisma.pl/
  
globtroterrros
28.01.2014 09:48:12
Grupa: Użytkownik

Posty: 2 #1728262
Od: 2014-1-28
A ja mam pytanie o tradycyjną sałatkę grecką. Tak bardzo lubiana w Polsce, ale wydaje mi się, ze jest mocno (nieświadomie) modyfikowana. Podajcie proszę przepis na sałatkę grecką, ale taką prawdziwą. Jakie składniki się w niej powinny znaleźć? Dzięki wielkie!
_________________
http://www.parking-wroclaw.com.pl/
  
mariusz
28.01.2014 18:12:05
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Myślibórz

Posty: 80 #1728835
Od: 2013-1-29
pomidor i ogórek pocięte odpowiednio w ćwiartki (ósemki) i grube plastry, czerwona cebula w pióra, oliwki, całość polać oliwą, do smaku dodać pieprz, sól i suszone oregano - po wymieszaniu należy na to położyć gruby plaster fety - przepyszne, zdrowe, podawać ze świeżym pszennym pieczywem i/lub winem czy innym ouzo
  
brygidka10
28.01.2014 18:18:49
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 258 #1728840
Od: 2013-1-13


Ilość edycji wpisu: 1
Rzeczywiście w Polsce jest często modyfikowana, łącznie z dodawaniem gotowych sosów "greckich"....chory Sałatki które jadaliśmy w Grecji składały się z:
- pomidora
- ogórka
- papryki
- czerwonej cebuli
- oliwek
- sera fety (duży plaster położony na wierzch)
Wszystkie składniki pokrojone w dość spore kawałki (nie mieszane..), posypane oregano i polane oliwą z oliwek.
Należy wspomnieć, że cała tajemnica smaku tej sałatki to smak tamtejszych warzyw i oczywiście fety wesoły
Obrazek
  
lawersny
29.11.2019 17:32:37
Grupa: Użytkownik

Posty: 3 #5314649
Od: 2019-11-29
Witam!

Zachęcam do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej oliwek i turystyki kulinarnej w Grecji.

https://docs.google.com/forms/d/1KAblMEhNT-RnUeAJIzWsMo2LcWDpGo_lxBYu2GR8OvE/edit

Będę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi.
Z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Weronika
  
quickstarter
09.02.2024 13:14:36
poziom 6

Grupa: Administrator 

Lokalizacja: blisko Czech i Słowacji

Posty: 1382 #8152190
Od: 2014-6-2
do wielbicieli kuchni greckiej - Kolokithokeftedes w cieście wybrać filo czy francuskie? Piekara pomocy!!!!! aniołekaniołekaniołek
  
Sergiusz
10.02.2024 00:33:11
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 123 #8152390
Od: 2022-4-17


Ilość edycji wpisu: 2
    brygidka10 pisze:

    Rzeczywiście w Polsce jest często modyfikowana, łącznie z dodawaniem gotowych sosów "greckich"....chory Sałatki które jadaliśmy w Grecji składały się z:
    - pomidora
    - ogórka
    - papryki
    - czerwonej cebuli
    - oliwek
    - sera fety (duży plaster położony na wierzch)
    Wszystkie składniki pokrojone w dość spore kawałki (nie mieszane..), posypane oregano i polane oliwą z oliwek.
    Należy wspomnieć, że cała tajemnica smaku tej sałatki to smak tamtejszych warzyw i oczywiście fety wesoły
    Obrazek


W samej Grecji ta sałatka jest różnie podawana. Pomidor i ogórek (grubo pokrojone) to podstawa, ale nie zawsze jest papryka. Cebula też nie zawsze czerwona (w ubiegłym roku na Pelo częściej dostawaliśmy białą, ale nieco łagodniejszą w smaku niż odmiany w Polsce). Oliwki zielone lub kalamata, ale duże z pestkami (żeby komuś nie przyszło do głowy zastąpienia ich w takiej sałatce małymi drylowanymi bieda-oliwkami z saszetki :-)). Z serem też bywa różnie. Duży kawał to klasyka, ale zdarza się też podzielony na co najmniej kilka kawałków. Przyprawy to sól, pieprz, oregano i więcej nie kombinować. Skusiłem się w Grecji na jakąś przyprawę pod nazwą „zioła to sałatki greckiej” i to był niezły szajs. Oczywiście całość polana dobrą oliwą z oliwek.

Moim zdaniem w Polsce, szczególnie w miesiącach lipiec-wrzesień, gdy są dobre warzywa, można zrobić naprawdę niezłą sałatkę grecką, nie gorszą od tej w wielu tawernach greckich (zwłaszcza tych nastawionych na masowego turystę).
  
Electra19.04.2024 15:06:51
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » GRECJA-JAKA NAPRAWDE JEST. WASZE OPINIE. » KUCHNIA GRECKA (W POLSCE)

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny