Kuchnia grecka (w Polsce)
Kotosupa.

Czyli zupa z kury. proste poręczne i na zimę dobre.

Szukamy kury, takiej na poziomie najlepiej z chowu ekologicznego z fermy.
Wypatroszoną kurę wrzucamy do wielkiego garnka i gotujemy.

W trakcie gotowania wrzucamy też ryż. Ale w rozsądnych ilościach, żeby ryż nie uniósł kury nad garnek.

gotuję aż ryż jest miękki i kura się zaczyna rozłazić, czyli mięso odchodzi od kości.

solimy i zostawiamy na noc.

rankiem, wyciągamy skórę i kości.

Podgrzewamy i dajemy rozbełtane żółtka, z sokiem z cytryny. (Uwaga nie gotujemy!)

ta zupa jest gesta od ryżu taka lekko papkowata.

przed podaniem dajemy na stół cytryny by każdy sobie doprawiał.


Uwaga dla singli:
mimo że zupa jest super trudno ją jeść codziennie przez tydzień, polecam więc
resztę zamrozić w plastikowych pudełkach na czarną godzinę.

Bardzo dobrze
smakuje podana z pieczywem kukurydzianym


  PRZEJDŹ NA FORUM