Tsiknopempti Tłusty czwartek po grecku |
Dzisiaj tłusty czwartek, przejrzałem forum i nie znalazłem informacji jak wygląda ten dzień w tradycji greckiej. A różnica jest istotna, powiedziałbym, że w Grecji zwyczaj zatrzymał się w swojej pierwotnej formie. "Tsikno" to dym, przesycony aromatem pieczonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego unoszący się znad rozgrzanych rusztów. "Pempti" - czwartek, i już wiadomo o co chodzi. Nie jedzą Grecy tego dnia słodkich pączków "loukoumades" tylko pieczone na grillu mięsiwa. Późnym popołudniem, wieczorem zasiądą w domach czy tawernach przy stołach by rozmawiając, żartując i śpiewając degustować souvlakia, paidakia itp. Jeszcze na temat grillowania, normą jest, że w lokalach niewyposażonych w ruszt do pieczenia mięsa, w dni w które tradycja nakazuje "coś" piec na grillu, wystawia się po prostu przenośny ruszt na chodniku przed lokalem, rozpala węgiel drzewny i piecze mięso czy owoce morza. A podobno genezą tego obyczaju na ziemiach polskich też były smażone, pieczone? mięsa. |