Moje greckie ja
Fedon Alexander Lindbergh wbardzo szczęśliwyiecie greckiego doktora pisze,,Człowiek jest genetycznie przystosowany do zamieszkiwania cieplejszych rejonów,o temperaturze między 25 a 35 stopni C,a więc krajów w basenie Morza Śródziemnego.Na tych terenach może żyć bez odzieży i sztucznych źródeł ciepła,a znajdowana tam żywność jest dokładnie taka,jaką zgodnie z naszym genetycznym programem powinniśmy jeść." i dalej ,,W moim rodzinnym domu w Grecji w każdy poniedziałek i czwartek jadaliśmy soczewicę,fasolę lub ciecierzycę.Ryby jadło się we wtorki,a w środy i piątki świeże jarzyny.W weekendy mieliśmy kurczaka albo mięso,najczęściej jagnięcinę.Było to wszystko dość przewidywalne.Na stole zawsze stała butelka wina-dorośli wypijali jedną czy dwie lampki,a resztę zachowywano na następny dzień.I nieodmiennie towarzyszyła nam sałatka grecka,ze słodkimi,dojrzałymi na słońcu pomidorami,siekaną zieloną papryką,ogórkiem,fetą i wybornym greckim oregano.Oliwki podawane były osobno,ponieważ nie lubiła ich moja mama.Obok stały niewielkie buteleczki z oliwą i octem oraz kawałki cytryny.Grecy używają cytryny do wszystkiego,nawet do grillowanego mięsa,i to naprawdę wyśmienicie smakuje".

Teo Vafidis pisze,,Tymi,którzy odkryli techniki kulinarne,rozwinęli je i wzbogacili,byli Grecy.Wstrzemięźliwi,a zarazem smakosze,położyli nacisk na jakość,a nie ilość swojego pożywienia,a także na właściwe przygotowanie i zdrowe połączenie produktów.Oliwa,miód,figi i winogrona stanowiły podstawowe składniki kuchni greckiej.To była baza,którą uzupełniały ryby,rośliny strączkowe i zioła.Wzbogaciły ją owoce,orzechy i warzywa.Na każdym stole muszą się znaleźć sałatka,oliwki i świeże pieczywo,,każde danie jest przygotowywane z oliwą.Grecka dieta jest dziś znana na świecie ze względu na wartość odżywczą.Kuchnia grecka,mimo wielu wpływów,którym uległa przez wieki,a także z powodu trudnych warunków,w jakich żyli mieszkańcy różnych regionów,opierała się na lokalnych produktach.W ten sposób zachowały się dawne zwyczaje.Dzięki temu możemy obecnie mówić o tradycyjnej kuchni greckiej i o kuchniach regionalnych.Każdą z nich wyróżniają,właściwe wykorzystanie i szacunek dla składników,prostota oraz czysty smak.Dla Greków jedzenie to nie tylko zaspokojenie głodu,to także sposób życia,zdrowie,długowieczność,rozrywka,dobre relacje prywatne i zawodowe,przyjemność zmysłowa.Niech więc przypomną się nam smaki i zapachy,piękne,beztroskie chwile tam spędzone.Chwile ukochane,słone i słodkie".-Czego czytającym i sobie życzę


  PRZEJDŹ NA FORUM